Parafina – co to jest i gdzie jest używana

1. Różne rodzaje parafiny
1.1 Hydrorafinowana parafina
1.2 Gacz – surowa parafina
1.3 Parafina półrafinowana
1.4 Petrolatum
2. Gdzie najczęściej używa się parafiny
2.1 Parafina do wyrobu świec

Parafina (łac. parum affinis ‘mający mało pokrewieństw) to związek chemiczny składający się z węglowodorów nasyconych o typowej temperaturze topnienia między 46 a 68 C. Parafina jest uzyskiwana jako produkt uboczny przy produkcji olejów bazowych w procesie odparafinowania. Parafina nie ma zapachu ani smaku; w zależności od rodzaju parafiny może być ciekła lub stała. Ciekła parafina przypomina lepką i bezbarwną masę, natomiast ciało stałe ma białawy kolor i jest tłuste w dotyku.

Kiedy zaczynamy zagłębiać się w to, gdzie parafina jest używana w naszym codziennym życiu, niejednokrotnie można być zaskoczonym. Kilka znakomitych przykładów:

– W produkcji czekolady-aby stworzyć błyszczącą powłokę płytek

– W butelkach -do plombowania

– W oknach – aby można je było łatwo zamykać i otwierać, bez dodatkowych utrudnień i dźwięków

– W workach na śmieci – wnętrze worka pokryte jest specjalną folią parafinową zapobiegającą przyklejaniu się odpadów do worka

– Kredki- są wykonane wyłącznie z kolorowych pigmentów i parafiny

– Do stóp i dłoni – dla bardziej miękkiej skóry stosuje się specjalne kąpiele parafinowe

– W produkcji wyrobów z tworzyw sztucznych (rury PCV, panele itp.) – jako smar wewnętrzny i zewnętrzny

– Produkcja świec- jest bardzo popularnym składnikiem świec ze względu na cenę parafiny i wygodny kształt.

Jak więc widzimy, parafina może być wykorzystywana w wielu różnych gałęziach przemysłu. Należy jednak rozumieć, że zawsze stosuje się inny rodzaj parafiny. Jedne bardziej nadają się do produkcji kosmetyków, inne do produkcji świec, a jeszcze inne do sektora budowlanego. Aby wybrać najbardziej odpowiedni typ do swoich celów, najpierw musisz dowiedzieć się, czym one są i do czego służą.

Różne rodzaje parafiny

Sama parafina jest bardzo wszechstronnym materiałem, który można wykorzystać do wielu różnych celów. Jednak aby uzyskać maksymalne korzyści, musi być lekko zmodyfikowany, skrystalizowany lub oczyszczony. Z biegiem lat i wraz z rozwojem technologii ludzie odkrywali coraz to nowe sposoby dostosowywania samej parafiny i dostosowywania jej do różnych potrzeb ludzkości. Dlatego do dziś posiadamy hydrorafinowaną (inaczej – w pełni rafinowaną), półrafinowaną, techniczną, surową parafinę (gacz) oraz wazelinę. Dowiedzmy się więc, do czego służą poszczególne rodzaje parafiny.

Hydrorafinowana parafina

Całkowicie rafinowana parafina, znana również jako parafina hydrorafinowana, jest białawym ciałem stałym. W temperaturze pokojowej rafinowana parafina jest w stanie stałym i zaczyna się rozpuszczać dopiero, gdy temperatura wzrośnie do 48-60 ° C (w zależności od podgatunku). Ten rodzaj wosku najczęściej znajduje się w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, różnych maściach i produktach do pielęgnacji ciała, izolacji elektrycznej i produkcji świec. Cena parafiny hydrorafinowanej jest wyższa niż cena parafiny półrafinowanej.

Gacz – surowa parafina

Gacz jest produktem ropopochodnym i surowcem do wosku parafinowego. Jest to mieszanina żółtego lub brązowego oleju i wosku o silnym specyficznym zapachu. Parafina półrafinowana lub hydrorafinowana może być wytwarzana z gaczu podczas dalszego przetwarzania. Z drugiej strony gacz można po prostu oczyścić przez filtrację i wykorzystać bezpośrednio do produkcji w różnych gałęziach przemysłu, takich jak płyty wiórowe, zapałki, świece zewnętrzne i tak dalej.

Parafina półrafinowana

Parafina półrafinowana jest produkowana z gaczu poprzez rafinację. Ten rodzaj parafiny jest nieco żółtawy niż w pełni rafinowany i ma słaby specyficzny zapach. Jednak w zasadzie główna różnica między parafiną półrafinowaną i w pełni rafinowaną polega na tym, że parafina w pełni rafinowana zawiera mniej niż 0,8% oleju, a parafina półrafinowana mniej niż 2,0%. Półrafinowana parafina do produkcji świec od dawna jest uważana za rozwiązanie opłacalne. Jednak przeznaczenie tej parafiny na świece nie kończy się – nadal można tworzyć kredki kreślarskie, papier pakowy i różne artykuły papiernicze. Może być również stosowany w surowcach chemicznych, przemyśle lekkim i obróbce drewna.

Petrolatum

Petrolatum to kolejny rodzaj parafiny, którą bardzo często używamy w naszym codziennym życiu, ale rzadko nad tym zastanawiamy się. Zwykle jest w stanie stałym lub cieklym i zawiera parafinę, olej oraz cerezynę. Petrolatum jest również nazywane po prostu wazeliną – różne nazwy są używane w różnych krajach. To właśnie wazelina stosowana jest w różnych produktach kosmetycznych, ponieważ nie uczula i nie podrażnia skóry oraz nadaje jej pożądaną miękkość. Petrolatum można znaleźć w różnych peelingach do ciała jako bazę – świetnie nadaje się do usuwania martwego naskórka i nawilżania ciała. Mało tego, służy również do ratowania podrażnionych ust oraz jako baza na różne kremy. W starożytności ludzie używali tej substancji do leczenia ran i oparzeń.

Gdzie najczęściej używa się parafiny

Parafina płynna jest najczęściej stosowana w kosmetyce. Gęsta postać surowca pozwala na tworzenie powszechnie stosowanych produktów, które łatwo się aplikują i rozprowadzają po skórze. Prawdopodobnie gdybyśmy nie wiedzieli, że jest parafina, nigdy nie zwracalibyśmy uwagi na to, jak często jej używamy. Jednak nawet w salonach kosmetycznych można znaleźć specjalną usługę zwaną kąpielą parafinową na stopy lub dłonie – zabieg, podczas którego kończyny są nasycane wilgocią i zmiękczane. Należy pamiętać, że parafina jest również bardzo szeroko stosowana w produkcji świec. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że ten materiał jest łatwy do nabycia, łatwy w obróbce, ale także dlatego, że cena świec parafinowych jest bardzo przystępna dla prawie każdego.

Parafina do wyrobu świec

Kiedy myślimy o wosku, obraz świecy zwykle pojawia się w naszym umyśle jako pierwszy. Rzadko jednak myślimy o tym, że większość świec jest zrobiona z parafiny – z niej powstaje 75% świec na świecie. Wosk parafinowy można wykorzystać do wykonania niemal każdego rodzaju świecy, wystarczy zwrócić uwagę na temperaturę topnienia i odpowiednio ją ustawić. Świece wykonane z parafiny o niższej temperaturze topnienia zazwyczaj wlewa się do specjalnych słoików i szklanek – te można kupić w sklepach. Z parafiny o średniej temperaturze topnienia są produkowanę świece wolnostojące. Świece wykonane z wysokotopliwej parafiny mają już ekskluzywne kształty i mogą służyć do tworzenia pożądanych dzieł sztuki.

We współczesnym świecie, w którym ekologia i zdrowie człowieka mają ogromne znaczenie, panuje powszechny mit, że parafina może być toksyczna dla produkcji świec. Świece domowe podlegają surowym wymogom emisji spalin, dlatego do produkcji tych świec używana jest wyłącznie hydrorafinowana parafina. Produkcja świec zewnętrznych nie podlega wymogom dotyczącym emisji ze spalania i dlatego świece zewnętrzne są wykonywane z oczyszczonego gaczu lub półrafinowanej parafiny. Ważne jest, aby palić każdy rodzaj świecy zgodnie z przeznaczeniem i nie będzie to miało negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie. Tak czy inaczej, w porównaniu do innych wosków używanych do produkcji świec, cena parafiny jest jedną z najlepszych.